NOUTĂȚILE SĂPTĂMÂNII
Dăruind vei dobândi!Redirecționați 3,5% către „Fundația Tradiția Românească”! Mai mult
O lume sub semnul lui „nimic nu va mai fi cum a fost” Mai mult
Toate evenimentele
Au mai rămas doar două săptămâni din Postul Mare până la Sfintele Paști; continuăm să ne dumirim ce anume se întâmplă cu noi și cu întreaga lume și, deocamdată, încercăm să stăm cu trezvie, în expectativă, să folosim condițiile impuse, extrăgând din ele părțile bune, dintre cele pe care ni le explică politicienii, medicii, jurnaliștii și, mai nou, preoții și duhovnicii, dar fiind atenți și la celelalte aspecte negative sau chiar amenințătoare pe care unii le conștientizează, alții le ignoră, iar alții le diabolizează. Oricum, starea e tulbure, au loc prefaceri mari, surprizele vor apărea precum ciupercile după ploaie, fiind nevoie, în astfel de clipe, să fim vigilenți, prudenți și echilibrați.
Dorim să vă anunțăm cum ne-am gândit să petrecem aceste ultime două săptămâni, să fim uniți, cât se poate, neuitând că Biserica „Sfântul Nicolae – Paraclis Universitar” a devenit, pentru noi, punct de reper în viață, locul în care ne întâlnim, împreună, cu Dumnezeu, în care încercăm să ne împlinim vocația de a fi oameni și de a ajunge la desăvârșire.
1. Programul de săptămâna aceasta este următorul:
Marți
ora 18:00 Acatistul Acoperământul Maicii Domnului
Miercuri
ora 15:00 Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite
Joi
ora 18:00 Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae
Vineri
ora 18:00 Acatistul Sfântului Haralambie
Sâmbătă
ora 08.00 Utrenia
ora 09:00 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
ora 10:30 Slujba Parastasului
ora 18:00 Vecernie cu Litie
Duminică
ora 08:00 Utrenia
ora 09:30 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie
2. Biserica noastră, ca și celelalte Biserici din țară, este deschisă în intervalul: 08:00 – 18:00.
· Slujbele se săvârșesc de noi, preoții, împreună cu cântăreții și paracliserii (care se rânduiesc după un program stabilit), cu ușile încuiate;
· În timpul slujbelor, credincioșii nu au acces nici în Biserica, nici în curte;
· În afara slujbelor, Biserica este deschisă;
· Deplasarea dvs. pe stradă, inclusiv către Biserică, trebuie făcută în conformitate cu situația din țară, reglementată de ordinele emise; trebuie asumată, având în vedere riscurile de a fi sancționați. Atenție mare, sancțiunile sunt drastice!
· Noi vom continua să respectăm programul de rugăciune pe care l-am recomandat și asumat și vom încerca să intensificăm rugăciunea;
· Vom continua să transmitem online toate slujbele - pe Facebook (https://www.facebook.com/paraclisuniversitar/?modal=admin_todo_tour); înregistrările vor rămâne și în arhivă;
3. Programul pentru Săptămâna Sfintelor Patimi și pentru Sfintele Paști îl vom anunța pe parcurs; deocamdată nu știm foarte multe referitor la condițiile în care vom sluji și situația în care ne aflăm ne determină la prudență și echilibru.
4. Referitor la problemele dvs duhovnicești, în această perioadă, vă putem spune următoarele:
· Vă rugăm ca fiecare dintre dvs. să luați legătura cu duhovnicii, prin telefon sau mesaje, pentru a primi recomandări, în mod personal.
· Încercăm să nu încălcăm regulile și dispozițiile legale impuse, pentru a nu duce la consecințe nedorite;
· nu suntem încă în situația de prigoană;
· mai așteptăm un pic, până va trece această criză, după care ne vom întoarce în Biserică;
· facem un pic de nevoință în raport cu dorința de a ne „îndestula” din Tainele lui Dumnezeu, pentru că, poate din cauza păcatelor noastre, ni s-au luat temporar;
· să facem și din viața, casele și inimile noastre, biserici vii, în care să jertfim păcatul din noi, să răstignim omul vechi și stricat, așteptând, în fața mormântului nostru, Învierea.
5. Eu mi-am propus să reiau ciclul de cateheze, care vor fi ținute la sfârșitul fiecărei slujbe de seară, în cursul săptămânii ce urmează; voi relua și voi continua cu catehezele dedicate exegezei rugăciunii „Tatăl nostru”, dar vor fi și intervenții care se impun în astfel de vremuri.
6. Încercați să urmăriți anunțurile pe care le vom face pe conturile rețelelor noastre de comunicare. Dacă aveți propuneri, vă rugăm să le comunicați către noi, preoții.
7. Dorim de asemenea să vă spunem că pomelnicele - trimise/lăsate de dvs. - sunt pomenite la toate slujbele săvârșite în Biserica noastră; de asemenea, s-au constituit mai multe grupuri, de câte 20 persoane, (până în prezent 12), care citesc Psaltirea, zilnic.
8. Cred că este evident faptul că nu ne dorim să mutăm Liturghia și celelalte slujbe, la televizor, sau pe internet; este o situație specială, în care ne aflăm; nu este o acceptare tacită, din partea noastră; suntem atenți la deciziile ierarhilor noștri, așteptând atitudini și decizii responsabile; nu este cazul să ne transformăm în vocea Bisericii, careva dintre noi (fie preoți, fie călugări, fie mireni); trebuie să avem, încă, răbdare; oricum ni se va reproșa fie că suntem retrograzi și nu ne deschidem spre noutate, spre tehnologia modernă, fie că suntem prea deschiși, transformând Liturghia în Liturghie „de televizor”. Să fim prudenți; oricum s-a făcut, până în prezent, prea mult zgomot, prea mult praf, și s-a strigat de prea multe ori, când nu era cazul, „lupul”; iar acum începem să fim luați prin surprindere.
9. Toate aceste recomandări, sau informații, sunt valabile pentru membrii comunității Paraclisului Universitar „Sf. Nicolae”, din București.
Paroh, Pr. Vasile Gavrilă
Pr. Iulian Naroș
Pr. Sarmis Marian Iancu
Consiliul Parohial
NOUTĂȚILE SĂPTĂMÂNII
Dăruind vei dobândi!Saptamana 25 noiembrie - 01 decembrie 2024